Alla inlägg under maj 2009

Av Zkrivaren - 21 maj 2009 22:03

Högerkrafterna ökar med små steg till stora starka krafter i Europa, bl a i Frankrike och Italien, det blev kontentan av ett personligt samtal med en som varit utomlands. Krafterna som påminner om 1930-talets början till det som slutade med ett världskrig. Och de har framgångar i stundande EU-val, dags att rösta med vänstern så balansen finns.


– Det finns en myt om att kvinnorna har fått kontakt med nynazismen via sina pojkvänner. Men vi kan visa att de har gjort egna val, säger Lisa Bjurwald.

Hon har tillsammans med Maria Blomquist skrivit boken ”God dag kampsyster!”, som är en kartläggning av kvinnorna inom extremhögern, främst de öppet nazistiska grupperna. Båda författarna är journalister med inriktning på att kartlägga de högerextrema grupperna, Lisa Bjurwald arbetar på DN:s ledarredaktion.


De krafter som samhället och politikerna försökt att skyffla under mattan, har haft det bra och förökat sig. Nu kommer de på bred front.


http://www.dn.se/nyheter/fler-kvinnor-i-nazistgrupper-1.871287


ANNONS
Av Zkrivaren - 21 maj 2009 11:05

Svininfluensan fortsätter att infektera människor och några avlider.

Antalet döda i den nya influensan H1N1 har nu stigit till 80 rapporterar Världshälsoorganisationen, WHO på onsdagen. Det totala antalet smittade är drygt 10.000

De avlidna finns alla i Mexico, USA; Kanada och Costa Rica.

Men WHO klassar ännu inte sjukdomen som pandami .


http://www.dn.se/nyheter/varlden/80-dodsfall-i-nya-influensan-1.870809


//Zkrivaren

ANNONS
Av Zkrivaren - 20 maj 2009 23:44

En onsdag som jag snabbt vill glömma är på väg bort.

Efter en god natts sömn, vaknade jag något stel, och då inte på rätt ställee utan i ryggen.

Telefonen började ringa och jag fick prata länge i den innan  det blev datorns tur, då kom åskan.

I tre timmar höllt den igång och allt blev still under den tiden.

Sedan var lusten framför datorn inte stor, men kom tillbaka.


Något som också kom tillbaka var en nackspärr så nu blir det att lägga sig och sova efter att ha tagit en tablett.


Lev väl!


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 20 maj 2009 10:05

Elin Mann och Cecilia Lidén är motorcrosstjejer med klöss i.

De är inte bara duktiga motorcrossåkare utan strider för sin rätt att tävla i motorcross.


Inför årets säsong meddelade förbundet att man skär ner antalet startande från 30 till 20 i varje i varje SM-heat, och från nästa år flyttas dam-SM från herrarnas SM till junior-SM.


-Vi har jobbat hårt för att bredda sporten och Svemo vill vi ska växa. När vi gör det vill de begränsa oss. Många tjejer får i dag servicehjälp från tillverkarna då de kör ihop med herrarna. Det lär de inte få om vi ska köra med JSM, säger Cecilia och framförde det i ett brev till bland annat Svemos generalsekreterare Per Westling, vars svar delvis var väldigt arrogant.

Även Riksidrottsförbundet fick brevet och där blev ilskan tydligt märkbar. I brevet skriver förbundets generalsekreterare Per Vestling, bl a:

"att tjejer får anmäla sig till alla tävlingar. Och vidare ”Alla SM-tävlingar är alltså öppna för tjejer, men inte för killar. " Behöver tjejerna verkligen den fördelen?

Han ifrågasätter också Cecilias legitimitet som representant för motocrosstjejerna.


I och med ifrågasättandet har han hamnat i strid med många fler kvinnliga motorcrossåkare då de valde Cecilia Lidén och Elin Mann till förarrepresentanter 2005. De har genom demokratisk röstning blivit representanter, vad mer krävs det för att få legitimitet, Vestling?


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 19 maj 2009 22:30

Försäkringskassan stäms av Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter det att FK vägrat att utbetala sjukpenning till gravida kvinnor med motiveringen att det inte är en sjukdom.


– Problemet är att de här kvinnorna under sin graviditet har haft så svåra besvär av sina graviditeter att de inte har kunnat utföra sitt arbete. Försäkringskassan nekar sjukpenning då de anser att graviditet inte kan betecknas som sjukdom utan är en del av den vanliga livsprocessen, säger Laine Strömgren, jurist på DO.


Kvinnorna har under sina graviditeter haft besvär som dragit ner deras arbetsförmåga. Det har handlat om foglossning, ljumskbrock, rygg- och bäckenproblem.
Men Försäkringskassan har nekat dem sjukpenning med hänvisning till att besvären är en följd av deras graviditeter och att graviditet inte är en sjukdom.

Om inte detta är skäl för en sjukskrivning, ifrågasätter jag allt vad FK gör, precis som jag vet vissa andra redan gör. Ovan uippräknade smärtsamma saker, är inget som arbete jhjälper att få bort. Tvärtom så sinkar det.


En av de kvinnor som DO anser har utsatts för könsdiskriminering är Jessica Seger, undersköterska i Sollentuna.
När Jessica var gravid hösten 2006 led hon av lågt blodtryck och extrem trötthet. Arbetet inom hemtjänsten var tungt, med många lyft och ledsagning av rullstolsbundna.
– Jag var så trött att jag inte kan beskriva det. Mitt jobb är ju tungt och arbetsamt även om det är roligt. Det känns ju inte bra heller att vara en belastning för arbetskamraterna när man inte klarar allt, säger Jessica Seger.
Hon sjukskrivs två gånger och får avslag om sjukpenning båda gångerna, och jag undrar hur illa är det med FK egentligen efter det att politikerna ställde till det. Hur många av FK:s personal orkar arbeta med de problem som Seger hade? Troligen skulle alla sjukskrivas och få full sjukpenning.


http://www.ka.se/index.cfm?c=87914


Jag tror däremot att jag slipper bråka med FK om att få lägga mig nu.


Lev väl!

//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 19 maj 2009 21:14

När sonnen skulle hälsa på föräldrarna tog han i dörrhandtaget samtidigt som en hand fanns på ledstången. Då small det till och han satt fast, skakande av ström so kom från handtaget in i hans kropp.

Hade inte hans systers man knuffat bort honom hade han med all sannolikhet inte levt idag.


Ingen har ännu kunnat förklara hur dörrhandtaget plötsligt innehöllt livsfarlig ström, men två saker har framförts. Det ena är en feldragen ledning i fastigheten, den andra är felkopplad fläktanordning.


Oavsett orsaken borde det åtgärdas, nästa person kanske inte har en sådan tur och avlider i trapphuset.


http://www.expressen.se/Nyheter/1.1575735/nara-do-av-strom-fran-dorrhandtag


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 19 maj 2009 19:33

E-boken kommer med stora kliv och den svenska marknaden är inte beredd.

I Danmark satsar man, men i Sverige är man osäker, framför allt på läsplattan och copyright. Och man vill inte göra om musikbranschens misstag.

Det betyder att under tiden Sverige blir omsprungna av andra länder, funderas det som bäst och om fem år kanske tiden är mogen för en explosion av e-böcker. Då kanske man hittat en gemensam bra läsplatta. Och klurat ut hur det blir lönsamt.


E-boken, kommer när den kommer, inte att förändra speciellt mycket i läsandet hos folk. En bok i pappersformat är en riktig bok som e-boken inte kan ersätta. Däremot blir e-boken lättare att köpa, att ladda hem och förmodligen lite billigare.


http://www.dn.se/dnbok/e-boken-pa-vag-mot-sverige-1.869356


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 19 maj 2009 13:13

Skivbolagen drar åt tumskruvarna ytterligare på Pirate Bay.

Fyra stora skivbolag ansöker hos Stockholms tingsrätt om att ge männen bakom The Pirate Bay dryga böter så länge de fortsätter att driva sajten. "Det låter dödfött", säger it-säkerhetsexperten André Rickardsson. Men varken skivbolag eller advokater vill kommentera ansökan till tingsrätten.

Tanken kan jag förstå, men att det skulle ge nåt i praktiken, det har jag svårare att tro.


Tingsrättens dom påverkade inte internetsajten nämnvärt, det ogillar vissa bolag.

Därför går skivbolagen Universal, EMI, Sony och Warner ihop och ansöker om vite - ett penningbelopp som en domstol kan ålägga en part i ett mål - i fall männen bakom Pirate Bay fortsätter att tillgängliggöra upphovsskyddat material. Viteskravet riktas även mot Pirate Bays internetleverantör Black Internet AB.

Den tidigare domen i tingsrätten har ifrågasatts och överklagats. André Rickardsson, it-säkerhetsexpert på Bitsec, tror inte att ansökan om vite kommer att tas upp.

Hur skall ett företag, ej verksamt i Sverige, kunna påverkas i Sverige? Det är frågan som poppar upp i mitt huvud. Svensk lag gäller i Sverige. Om det skall tas upp mot Black Internet AB, måste talan föras i det land som företaget är verksamt i, så vitt jag förstår.

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/skivbolagen-trappar-upp-striden-mot-pirate-bay-1.869607


Ny domare i hovrätten utsedd

I hovrätten, om ärendet inter återförs till tingsrätten för ny prövning, har Ulrika Ihrfeldt, utsetts till domare.

kommer att ta lång tid innan förhandlingarna kan komma i gång. Hon räknar med att rättegången kan starta först efter sommaren, om målet inte återförvisas till tingsrätten på grund av påstått jäv.

Ihrfeldt har själv varit med i Svenska Föreningen för Upphovsrätt men är inte längre medlem.

- Det är flera år sedan jag betalade någon medlemsavgift, säger Ihrfeldt till TT.

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/ihrfeldt-ny-pirate-bay-domare-1.869487


Attack mot advokatbyrå

För en vecka sedan dök det upp en ny sajt på nätet. Hemsidan internetavgift.se är förvillande lik Radiotjänsts hemsida och uppmanar allmänheten att betala sin ”internetavgift”. Avgiften definieras på hemsidan som ”den lägsta betalning din internetbank kan genomföra” och ska betalas in till advokatbyrån Danowsky & Partners, som företräder skivbolagen i Pirate Bay-målet.

Hemsidans domän ägs av en av de åtalade, Gottfrid Svartholm Warg, och tittar man närmre på sajtens innehåll anar man att det handlar om vad som närmast kan beskrivas som en betalningsattack. Tanken är att ett stort antal små inbetalningar ska kosta mottagaren både tid och pengar i form av bokföringsadministration och bankavgifter.


Idén är originell och humoristiskt tänkt, dock inte för mottagaren. Och i synnerhet inte i detta fall. Det ger bara en besk smak.

Om det nu är Gottfrid Warg som står bakom sajten, så är han betydligt dummare än han ser ut. Detta kan inte gagna honom rättsligt på något sätt. Dock kan det vara någon annan person som utnyttjat hans personuppgifter, och fått upp sajten.


Advokatbyrån har i alla fall polisanmält sajten för uppvigling av ofredande.

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/advokatbyra-i-pirate-bay-malet-polisanmaler-betalningsattack-1.867251


//Zkrivaren


Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Zkrivaren med Blogkeen
Följ Zkrivaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se