Direktlänk till inlägg 22 januari 2013

Hur ska avgiften betalas

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat)

Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals kronor per år. Det räcker med att du kan se TV-program i ovan nämnda produkter, för att du enligt lag är skyldig att betala.


Enligt lagen är det inte hur man tittar utan att man ser program som ska kosta. Och detta stödjer sig Eva Hamilton sig på när hon säger att tv-avgiften kommer att tas ut även för datorer och surfplattor. Och när SVT lägger ut allt sitt material, ska alla betala, även om man inte ens ser på det.


–  Sedan TV4 lade ut sina kanaler på webben, jag tror det var i höstas, så gäller den lagen, säger Hamilton. Men det är liten del av TV 4:s utbud som alla kan se utan att betala en avgift till TV 4! Här har Hamilton och hennes SVT något att lära. Istället för krav om avgift enligt lag för datorer, surfplattor och mobiler, lägg på en extra avgift för att se utbudet.


Avgiften via skatt

Eftersom det ännu pågår en politisk diskussion om framtidens avgifter och hur de ska betalas, vill jag framföra några synpunkter till vederbörande.

Enligt uppgifter i media betalar idag 97 procent av svenska befolkningen denna avgift, även om de inte ens tittar på SVT:s utbud.

Om avgiften istället läggs på skatten med en rimlig kostnad, blir det 100 procent av befolkningen som är med och betalar. Detta är mest rättvist eftersom nära 100 procent har TV, eller dator.


Ett bra alternativ eller komplement är att införa bara reklam eller som komplement till avgiften via skatten. Idag förekommer reklam vid stora sportevenemang för att finansiera del av detsamma. SVT är intressant för alla företag som vill synas i TV. Lägg reklamen i mellan programmen, och även till en viss mån i sportevenemang  o dyl där det kan läggas utan att förstöra innehållet, så som i en paus i fotboll eller ishockey, eller kanske mellan akterna i teatern. Fördelarna med reklam i TV och radio är många och bör hanteras på ett vettigt sätt. Kanske det blir för mycket pengar till svt då?


Även mobiltelefoner med internetuppkoppling skulle kunna omfattas av avgift, men Radiotjänst har valt att inte räkna in dem.

– Spektrat av mobiltelefoner är så brett och vi ser inte att de först och främst används för att ta emot en hel tv-kanal, säger Johan Gernandt som är kommunikationschef på Radiotjänst till Computer Sweden. Ska man tolka detta uttalande fråm Gernandt att människor köper sin dator enbart för att se svt:s utbud?

Personligen använder jag min dator till mycket annat än att titta på sådant uselt utbud som svt har. Och OM jag gör det, blir det på andra kanaler om de lagt ut det jag vill se och får se via internet. De som redan är reklamfinansierade, alternatvt betalar en summa för att få se. Varför skall då svt bestämma, som det låter idag?


Eva Hamilton och SVT har bollen och kan göra något bra av den, tyvärr ropar Hamilton istället ut att man ska lägga ut hela svt:s utbud på nätet. Frågan är hur många kommer at ttitta på det? På alla repriser och enligt många dåligt utbud, när det finns andra reklamfinansierade kanaler med mångdubbelt bättre utbud än vad svt någonsin haft.

Jag hoppas att politikerna kan komma med en bred gränsöverskridande bra lösning som jag beskrivit ovan, för allas bästa, inte bara svt.
Källor:

http://www.svt.se/nyheter/sverige/ny-avgift-infors-for-tv-i-dator-och-pa-surfplatta

http://sv.wikipedia.org/wiki/TV-avgift_i_Sverige

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19890041.HTM

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5417549

http://www.expressen.se/nyheter/nu-far-du-betala-for-att-se-tv-i-datorn/


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Av Zkrivaren - 10 januari 2013 18:12

Sverige har gott om skatter, en av de bästa är på bensin och diesel, cirka 1 krona blir över efter alla skatter. men enligt en statlig utredning om gatukostnadsregler föreslås att det ska bli enklare för kommunerna att lägga gatukostnader på enskil...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Zkrivaren med Blogkeen
Följ Zkrivaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se