Alla inlägg under juni 2009

Av Zkrivaren - 17 juni 2009 11:16

Man tog sitt förnuft tillfånga i Storbritannien efter att ha hotat fildelare med mycket tuffa åtgärder.
Det blir ingen avstängning av fildelare i Storbritannien – i alla fall inte just nu. I dag presenterade kommunikationsminister Stephen Carter en rad förslag för att stoppa olaglig fildelning. Ett system med varningsbrev införs istället, men om det inte funkar hotar ännu hårdare tag med filtrering av internet och blockering av vissa sajter.

Det är omfattande paket om den brittiska telekommarknaden som Labourregeringen idag presenterade. I rapporten finns förslag om allt från att ersätta dagens analog radio med digital teknik till att samtliga britter ska ha tillgång till bredband 2012.

Men det är förslagen kring fildelning och hur olaglig upp- och nedladdning av upphovsrättsskyddat material ska stoppas som på många håll stått i fokus.

Storbritannien verkar även följa Sverige med en variant av Ipredlagen.
Enligt den brittiska regeringen kommer det att avskräcka de flesta från att fildela. "Det finns bevis för att de flesta slutar att olagligen fildela om de får en varning från operatören", skriver man i rapporten Digital Britain.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3074855.svd

Var finns tjänsterna?
Antipiratbyråns Henrik Pontén föreslår att man ska använda lagliga tjänster för nedladdningar. Problemet är att sådana tjänster för att ladda ner film och tv-serier i stort sett saknas i Sverige. Så vilka tjänster pratar Pontén om, undrar piratpartisten Magnus Nordlander.
Just detta har jag varit inne på i tidigare inlägg, här finns det utrymme för många att satsa på en laglig nedladdningssajt, men ingen tycks vilja ha det lagligt, därför finns inte detta. Inte ens anitpiratbyrån tycks vilja ha laglig nedladdning, eller så är deras jurist väldigt dåligt insatt.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3072227.svd

Telenor inför rätta
I Norge hettar det till rejält efter att norska Telenor tagit strid i fighten om internet och fildelning.
Skiv- och fiilmbolagen vill att Telenor stoppar The Pirate Bay för att försvåra den illegala trafiken, något som inte Telenor gör, de vill inte gå in och styra sina kunder.

I februari skickade skivbolagens intresseorganisation Ifpi ett brev till Telenor med krav på att företaget spärrar fildelningssajter som The Pirate Bay och därmed gör det omöjligt för deras kunder att surfa in på populära bittorrent-sajter. De fick ett nej till svar.

Men nu har flera skiv- och filmbolag beslutat att ta ärendet vidare. Enligt norska VG har flera företag dragit Telenor inför domstol med kravet är att Telenor ska spärra bland annat The Pirate Bay och därmed hjälpa till att stoppa olaglig fildelning.

– Vi vill att problemställningen ska utredas. Vi vill inte censurera nätet, men vi vill ha en möjlighet att tjäna pengar på det vi gör, säger Sveinung Golimo på företaget Filmkameratene till VG Nett.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3073877.svd


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 17 juni 2009 10:39

Statliga Konjunkturinstitutet (KI) räknar nu med att BNP rasar med 5,4 procent i år. Det är en kraftig nedskrivning från tidigare progmoser, och slår förutsägelsen in innebär det den sämsta utvecklingen i Sverige på 60 år.
Förra gången spåddes en nedgång p 3,9 procent.

Arbetslösheten stiger i år till 9,0 procent och ökar sedan ytterligare till 11,5 procent 2010 och 11,7 procent 2011, enligt prognosen. Antalet sysselsatta minskar med 300.000 personer mellan 2009 och 2011.

KI efterlyser åtgärder från regeringen för 45 miljarder kronor för att bromsa den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden.

Inte förrän 2011 verkar det som vi ser uppgången igen. Tills dess kommer  vi att ha svåra ekonomiska tider framför oss med mycket hög arbetslöshet.
Sociala utbetalningar kommer att stiga rejält under samma tid. Som det ser ut nu.


(Källa: DN)


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 16 juni 2009 22:28

Vill du ha en kändis på din efterfest?

Tomas Ledin letar efter en efterfest, som han kan komma på.


I ett pressmeddelande skriver Tomas att han och hans band efter varje spelning i städer runt om i Sverige kommer att ställa sig frågan: Var är efterfesten? Svaret hoppas han finns på Facebook och ger nu sina fans chansen att bjuda in honom. 


Hur du gör för att kanske få Tomas på din fest, kan du läsa i Norran.


Jag tycker jag känner igen upplägget, var det inte någon som frågade:
"Var fan är mitt band?"


Synd att man inte kan träffas utan fest.


Lev väl!


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 16 juni 2009 18:21

I skånska Eslöv har det hänt nåt, det har blivit lite vildare om man ska tro befolkningen.

Elin Ulander var på väg till jobbet som livsmedelsínspektör vid miljökontoret i Hässleholm. Det var precis som vanligt förutom att bussen var tvungen att ta en annan väg på grund av ett vägbygge i Eslöv. Och att hon fick syn på en känguru.


Det kan ha varit en rymling, en av dessa polisen inte hinner gripa pga fildelarna som ska stoppas. Det är i så fall en mamma med barn i pungen som rymt från Påarp.


(Källa: KvP)


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 16 juni 2009 18:17

I Högestad, mellan Tomelilla och Ystad, har grodorna fått sin egna tvåfiliga motorväg. I samarbete med Länsstyrelsen, Högestad Gods och konsultföretaget Ekoll HB har Vägverket byggt två grodtunnlar under väg 999 samt barriärer och staket som ska hindra grodorna från att ta sig ut på vägen. Svevia har varit entreprenör för projektet.

- Groddjuren tillhör den grupp av djurarter som globalt sett är mest hotade. I Sverige finns kopplingar till minskningar av groddjur i områden med stor trafikintensitet och där det ofta skett annan exploatering av våtmarker och landmiljöer, säger Kristina Rundcrantz, projektledare på Vägverket Region Skåne.

I Skåne finns 12 av de 13 grodarter som förekommer i Sverige. Våtmarkerna kring Högestad gods är särskilt grodrika. Här finns bland annat den utrotningshotade lökgrodan, större vattensalamander, klockgroda och lövgroda.


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 16 juni 2009 12:31

Fildelarna ska utrotas, upphovsrätten skyddas, men vem vinner på det?

Jo, det stora bolagen som i dag bekostar jakten på fildelarna, upphovsmännen får som vanligt brödsmulorna. Vissa är uppgivna redan innan denna jakt, än mera nu.


Den har kallats det viktigaste dokumentet i brittisk kommunikationshistoria och många kommer att lyssna intresserat när Stephen Carters utredning Digital Britain presenteras för den brittiska regeringen. Den omfattande rapporten, som förväntas bli offentlig först senare i veckan, stakar ut vägen för det brittiska samhället i en digitaliserad värld och rör allt från bredbandsutbyggnad till fildelningsfrågan.


Utredarna förväntas föreslå att en speciell myndighet som sysslar med rättigheter inrättas för att se till att upphovsmän och rättighetsinnehavare skyddas. Det var ett förslag som fanns med redan i det delbetänkande som presenterades i januari.


Virgin och Universal i samarbete

För en peng i månaden ska Virgins bredbandkunder kunna ladda ned eller strömma så många MP3-filer de vill. Så lyder den överenskommelse företaget slutit med Universal.

I gengäld lovar Virgin att lansera en kampanj som ska utbilda kunderna i frågor kring illegal fildelning. Man lanserar också nya metoder får att komma åt dem som olagligt distribuerar musik från Universal. De som inte tar till sig varningarna utan fortsätter den olagliga aktiviteten kan få sin uppkoppling avstängd.


Torstensson vill utreda

Brott som begås på nätet ska hanteras på samma sätt som andra brott. Möjligheten att fritt kunna välja mellan olika tjänster är en fundamental del av vad Internet är. Det är denna öppenhet som har drivit den snabba utvecklingen på nätet. Alla tendenser till att begränsa tillgången till tjänster ska mötas med skepsis. Därför har regeringen beslutat att ge Post- och telestyrelsen i uppdrag att utreda öppenhetsfrågan, dvs. hur ett öppet och livskraftigt Internet kan garanteras och hanteras. Det skriver Åsa Torstensson, infrastrukturminister.

Den tekniska utvecklingen de senare åren har varit rasande snabb. Traditionella medier och användningsområden flyttar till nätet - vi tittar på tv-program med SVT Play, pratar i telefon via Skype, lyssnar på musik via Spotify och tar del av nyheter och debatt på newsmill.se. Sociala nätverk i olika former är nu större tjänster än e-post. Och aldrig tidigare har medborgare haft så stora möjligheter att göra sig hörda och skapa opinion som nu.



http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/hardare-tag-mot-fildelare-foreslas-i-storbritannien-1.892278


http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/virgin-lanserar-ny-musiktjanst-1.892032


http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/15/darfor-vill-jag-utreda-hur-ett-fritt-internet-ska-garanteras


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 16 juni 2009 12:27

Koenigsegg Group blir den nya ägaren som ska rädda Saab Automobile ut ur krisen. Amerikanska dollar, norska kronor och lån på nästan 5 miljarder med statliga garantier ska finansiera verksamheten framöver.


Den krisdrabbade amerikanska bilförsäljaren GM och Koenigsegg Group har skrivit ett principavtal om affären. Nu väntar fortsatta förhandlingar om detaljerna i affären som beräknas vara klar under det tredje kvartalet.

- Saab är ett högt respekterat bilmärke med stor potential. Att avsluta den här affären är den bästa chansen för Saab att utvecklas till ett starkare företag, säger GM:s europachef Carl-Peter Forster.


Nu kan Koenigsegg Group, låna motsvarande 6,5 miljarder från Europeiska investeringsbanken, för att trygga den närmasta framtiden hos SAAB.


Enligt GM så ska produktionen bli kvar i Trollhättan och Saab ska få tillgång till det som behövs för att ta lansera de nya modeller som nästan är klara för att släppas ut på marknaden.


Det har också varit ett grundläggande krav från regeringen, enligt Näringsminister Maud Olofsson.


Äntligen kan de anställda som är kvar inom SAAB, få det lite lugnare och tryggare. SAAB-ägare jag talat med tidigare har uttryckt liten oro, men i botten variot trygga, att det ska gå att rädda SAAB.

Om det sedan gäller för all framtid, vill jag inte sia om.


http://www.dn.se/ekonomi/klart-att-saab-saljs-till-koenigsegg-1.892334


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 15 juni 2009 23:45

Efter en lång dag framför dator och telefon, har ryggen gått i strek och värker enormt. Eventuellt en nerv i kläm, så jag är kort idag och önskar alla god natt.


Lev väl!


//Zkrivaren

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards