Direktlänk till inlägg 15 maj 2009

1984 blev i verkligheten 2010

Av Zkrivaren - 15 maj 2009 18:29

Nätoperatörer ska från och med den 1 januari 2010 tvingas spara alla användaruppgifter i ett halvår för att underlätta brottsbekämpning. Dessutom föreslås uppgifter om telefonsamtal, också avbrutna sådana, lagras. Det framgår i en ännu opublicerad lagrådsremiss.

Ytterligare intrång i våra privata liv och angelägenheter, denna gång i brottsbekämpningens namn.


DN.se har fått tillgång till det lagförslag för en implementering av EU:s datalagringsdirektiv som endera dagen ska skickas över från regeringskansliet till lagrådet på remiss. Lagförslaget handlar bland annat om hur användaruppgifter på nätet med tvingande kraft ska kunna hämtas in från olika nätoperatörer.


"Skyldigheten att lagra uppgifter (---) omfattar uppgifter som genereras eller behandlas vid tillhandahållande av telefoni, inklusive mobil telefoni och Internettelefoni, meddelandehantering, Internetåtkomst och anslutningsform. Samma skyldighet gäller vid misslyckad uppringning.", står det att läsa i lagrådsremissen.

"Lagring (---) ska pågå under sex månader från den dag kommunikationen avslutades. Därefter ska uppgifterna utplånas där de lagrats. Om uppgifterna har begärts utlämnade ska de utplånas så snart de har lämnats ut.", står det vidare.


Jag förstår att man vill komma åt och bekämpa brottsligheten, men samtidigt känner jag mig allt mer kränkt som privatperson, som inte skall kunna göra något utan att detta skall kunna kollas av myndigheterna.

Det måste finnas andra sätt än de nu angivna, att bekämpa brottsligheten. Nu känns det mer som man vill komma åt skattesmitare av max. 1 000 kr, licensskolkare, rödljuskörare, felparkerare o dyl, inte den riktiga grova brottsligheten.

Visst är ett telefonsamtal från bo 1 till bov 2 nåt som i en rättegång visar att de två haft kontakt med varandra, men vad sas? Kanske bov 1 lyckönskade bov 2 till att ha blivit pappa innan han gjorde brottet han nu anklagas för, inte planering, som åklagaren får det till. Mer skrämmande är om jag ringer till bovdamen som jag träffat ute och fallit för. Utan min vetskap begår hon brott och åker fast, liksom jag, för vi har pratat med varann.


Brott som de i Madrid för några år sedan eller i USA:s skrapor, får inte styra våra lagar och riskera att osyldiga även här riskerar att hamna i situationer som kan få långtgående svåra följder förden enskilde.

Vi får heller inte tillåta det hända, men frågan är om detta är den rätta vägen. personligen tror jag inte det!

 

Orson Wells hade inte helt fel, bara 26 år.

http://www.dn.se/nyheter/politik/lagforslag-ip-adresser-ska-lagras-ett-halvar-1.867054


//Zkrivaren

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards