Direktlänk till inlägg 14 februari 2009

Lite om dagen som går...

Av Zkrivaren - 14 februari 2009 13:11

"Alla hjärtans dag" firas den 14:e februari varje år, och har sitt ursprung i traditioner som rör helgonet Sankt Valentin som uppstod under medeltiden i Frankrike och England. Dagen kallas även Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Firandet började redan i slutet av 400-talet, då man firade ett helgon vid namn Valentinus. Det är dock lite osäkert vem denna var. Det finns flertal martyrer vid det namnet dokumenterade från 200- och 300-talet, även om inget är känt runt dem.
Enligt sägner skulle Sankt Valentinus ha gett synen åter till fångvaktarens dotter, vilket kan nämnas i dagens historier om Sankt Valentinus

Enligt en sen medeltida helgonlevnad ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter - något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om honom.

Romantiken och kärleken kom inte in i bilden förrän under medeltiden och tros ha sin koppling till fåglarnas kärlekssök under tidig vår. Detta kom att inspirera pojkar och flickor till att säga vem de skulle hålla ihop i minst ett år framåt. I Sverige har denna tradition blivit kopplad till tiden runt pingst.

Helgonet blev inte kopplad till kärlek förrän i 1300-talets England och Frankrike. Då uppkom kärleks och parbildningslekar hos unga och förälskade. Kärleksbrev med rim uppkom under medeltiden, och senare under 1800-talet trycktes det valentinkort som smyckats med sidenband och spets. Idag är Valentindagen en starkt uppskattad dag i alla engelskspråkiga länder. Gåvor och kärleksbrev är vanligt att ge bort.

Olika sägner kring helgonet har uppkommit.

En är om en kristen som levde i Rom under 200-talet. Kejsar Claudius löt honom lida martyrdöden, då Valentin lät döpa unga par. Innan sin död lyckades ett kort smugglas ut till fångvaktarens dotter, som han var förälskad i. Detta sägs vara grunden till att skicka Valentinkort. Han sägs även ha plockat blommor i trädgården för att ge till älskade par. Därav att blommor ges på denna dag.

Olika berättelser med romantiskt innehåll har också kommit till. Enligt en av dessa var Sankt Valentin en kristen som levde i Rom på 200-talet och fick lida martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius II förbud att viga unga par. Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter (jämför med den medeltida legenden ovan) som han var mycket förälskad i: det första Valentinkortet och ursprung till seden att skicka kort denna dag. Valentin sägs även ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par. Detta påstås ha givit upphov till seden att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag.

Den äldsta bevarade kärlekshälsningen från Sankt Valentins dag är från år 1477. Den unge Margery Brew skickade en kärlekshälsning till sin trolovade. Hon kallade honom "worshipsful and well beloved valentine".

Valentins dag och alla hjärtans dag har inte varit så spritt i Sverige, förrän på 1960-talet, då det av kommersiella skäl och genom amerikansk kulturell påverkan lanserades.

NK var först med att försöka lansera sedan. Men det tog tid innan man firade med mer än gelehjärtan.

Under 1990-talet tog det fart. Då firandet togs in i skolor och då dagen även fått en plats i kalendern.

I Japan ger flickor vanligtvis choklad till de pojkar dom tycker om, och förväntas få något tillbaka av dom på "white day" 14 februari.

Dagen har uppmuntrats i Finland sedan den 1987 togs in i kalendern. Finlands Röda kors uppmuntrar också människor till frivillig vänarbete.
________________________________________________________

Ge ett hjärta eller en varm tanke till någon du tycker om... Och du... Glöm inte att visa det, annars vet personen inte om det.

Vet det finns många ensamma(däribland jag). Har kommit på att man kan unna sig något, köpa en ros till sig själv för man är värd det. Jag skickar i mina tankar, rosor till er alla... Vet ni... ni är alla guld värda...



Ha en så bra "Alla Hjärtans Dag" ni kan...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards