Direktlänk till inlägg 2 februari 2009

Vill du bli gammal?

Av Zkrivaren - 2 februari 2009 16:54

Var fjärde äldre som har hemtjänst, bor på äldreboende eller servicehus är undernärd. Varannan är i riskzonen.
Expressens granskning visar att vanlig kattmat kan vara mer näringsrik än de gamlas mat.
- Vi skulle behöva vara lika noga med maten de gamla får som maten vi ger till våra husdjur, säger dietisten Anja Saletti.


http://www.expressen.se/halsa/1.1451823/gamla-far-mindre-naring-i-maten-an-katter


Jag har själv grannar med hemtjänst, i såväl uppgången som i närområdet, och det är inte utan att jag oroar mig för dem efter att ha läst artikeln i dagens Expressen.


Skrämmande många gamla är undernärda. Det visar tidigare studier Anja Saletti, dietist och medicine doktor vid Uppsala universitet, gjort. På sjukhem är i stort sett alla undernärda eller i riskzonen. En förklaring är att många av dem är mycket sjuka eller döende.

Men de som bor hemma med hemtjänst, är dessvärre också väl representerade i de undernärdas lista, de är friska nog att bo hemma och inte döende.


Expressen gjorde en test med 5 slumvalda matlådor och den visar att kvalitéten varierar kraftigt, och har stora brister. Tre av dem hade för lite kalorier och fett, jämfört med rekommendationerna.

Om man jämför med Sheba essence tonfisk, så innehåller fyra av de fem rätterna mindre kalorier per 100 gram än kattmaten, lika många hade mindre fett och samtliga mindre protein.


I DN kokar det rejält, trots att tidningen inte ligger på plattan.

Det jäser och kokar bland landets konsumenter. Det är inte bara de höga matpriserna som väcker vreden utan också den försämrade kvaliteten på färdiglagad mat och råvaror.


Kärrhöken störtdyker mot stranden nedanför Camilla Sparrings hus i Svärdsjö och allt är vackert som ett vykort från Dalarna med blånande berg och röda stugor. Inne på köksbordet står hennes dator uppställd med närmare 23.000 namnunderskrifter på folk från hela landet som mejlat in sitt stöd för hennes Matuppror. Därtill har hon 4.000 handskrivna brev i samma ärende samlade i en kartong. Målet är att ha 100.000 namn innan årets slut.

Upproret började när skolköket i Svärdsjö skulle stängas i fjol och hennes barn skulle få sin skolmat från ett storkök i Haraldsbo i Falun.


Läs hela artikeln på dn.se

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=799186


//Zkrivaren

 
 
Linda

Linda

2 februari 2009 19:56

Visst är det skrämmande att maten inte håller bra kvalitet varken till barn eller äldre.
På svaret om jag vill bli gammal så visst vill jag det ska bli en riktig surkärring som minsann har jobbat i vården i hela mitt liv haha. Nä tror faktiskt inte det kommer finnas äldreboende när jag blir gammal utan barnen får ta hand om sina föräldrar

http://bizzab.bloggagratis.se

 
Ingen bild

zimpelz

2 februari 2009 22:30

Nä tack, inte i detta samhälle... Det får bli ättestupa när en fått nog...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards