Direktlänk till inlägg 30 april 2009

Köp inte ut Tamiflu

Av Zkrivaren - 30 april 2009 22:44

Nu går myndigheterna ut i media och meddelar att vi inte skall hamstra upp Tamiflu och andra liknande medel, för att ha som beredskap mot det som kommer.

Idag vet vi inte ens om den kommer. Jag tror personligen och högst ovetenskapligt att den mycket väl kan finnas i Sverige, kanske man redan sökt och blivit behandlad, sedan tillfrisknat, men då som vanlig förkylning eller liknande.

Vi vet hur det blev med fågelinfluensan, kanske vi får samma nu?


Vinter eller sommar

Allt som idag sägs om influensan är till största delen gisningar baserade på tidigare erfarenhet från t.e.x fågelinfluensan i avseendet vaccin.

En sak som diskuteras är om hur vi drabbas, och hur sjukdomen sprids, beroende på årstid.

Får vi ett utbrott under sommaren är det en fördel då vi vistas ute och det ger sjukdomen ett sämre utgångsläge för att spridas.

Kommer den omkring jul, får den lättare när vi trängs i buss, spårvagn och t-bana, där vi packas ihop oavsett hur vi mår.

Vi använder visserligen samma transportsätt under sommaren, men det är i mindre grad, då många börjar att gå eller cykla under den varma tiden. Detta minskar antalet personer i kollektivtrafiken.

 Smittan sker via närkontakt, såvitt man vet idag.


Vad kan jag göra för att skydda mig mot den nya influensan?

All influensa, även den nya influensan, smittar via droppar från saliv, nysningar, hosta, etc. Virus kan även fastna på olika ytor. Smittan flyger inte långa vägar i luften utan det krävs nära kontakt med den smittade för att själv drabbas. Om du vill skydda dig från att smittas med influensa eller från att smitta andra, bör du tänka på det här:


  • Undvik nära kontakt med personer som du vet är sjuka

  • Om du själv är sjuk, håll lite avstånd till andra personer, för att undvika att de smittas

  • Om du är sjuk, stanna hemma från arbetet eller skolan och undvik att göra andra ärenden.

  • Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du spolar ner på toaletten eller slänger i en soppåse

  • Tvätta händerna med tvål ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser.

  • Använd gärna handsprit som komplement till handtvätt. Det kan också vara effektivt.

  • Undvik att röra vid ögon, näsa och mun, så slipper du smittas om du råkat ta i något föremål som influensavirus nyligen fastnat på.

[Källa: Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet]


Finns det någon behandling mot den nya influensan hos människor?

Den nya influensan verkar vara känslig för läkemedlen oseltamivir (Tamiflu) och zanamivir (Relenza), men inte de äldre antivirala läkemedlen amantadin och rimantadin. Oseltamivir och zanamivir botar inte en infektion, men de kan lindra symtomen och förkorta sjukdomstiden om de ges inom två dagar från insjuknandet. Om läkemedlen ges förebyggande kan de användas för att förhindra sjukdom hos någon som riskerar att smittas.
[Källa: Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet]


Fler frågor och svar, samt information via nätet från berörda myndigheter finns att nå på denna adress: http://www.krisinformation.se


//Zkrivaren





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards