Alla inlägg den 26 april 2009

Av Zkrivaren - 26 april 2009 17:33

Vid 17-tiden idag fick brandmännen den stora branden sydöst om Ale nästan under kontroll och den evakuering som gjorts av ett antal boende i närheten är nu hävd. I kväll är den under kontroll säger man till GT.

Totalt har 150 personer bekämpat branden över 500 hektar mark.


Även hos mig har brandkåren fått köra snabbt med blåljus och siren påslagna på grund av brand,.

I skogen i Orrefors har det brunnit och den markbranden är enligt uppgift under kontroll.


Hur gör man för att få det att brinna?

Det absolut enklaste är att tända på, vilket är i lag förbjudet att göra hur som helst. Drabbas dessutom byggnader är det mordbrand enligt lagen.


Slarv med röka, såväl cigg. som pipa ställer till det. En icke helt släckt fimp som kastas iväg kan ligga och pyra enstund innan det plötsligt är en utvecklad markbrand.. Att slå av pipan är inte konstigt eller svårt, men finns det glöd i den och det hamnar i fjolårsgräset, då brinner det snart.


Engångsgrillen är häftig och underbar, bara att använda och sedan kasta, att det fortfarande glöder tänker inte alla på och plötsligt brinner det i en container eller i en papperskorg, dit grillen förpassats. Den glödande kolen har fått grepp i brännbart material, och med lite otur kan vinden föra det vidare till en markbrand.


Källor:

http://www.dn.se/sthlm/stort-antal-brander-i-stockholm-1.852562


http://www.gt.se/nyheter/1.1546789/evakueringen-havd 


//Zkrivaren


Av Zkrivaren - 26 april 2009 09:09

Det är varm, sol från blå himmel och vindstilla, vad mer kan man begära idag?


Branden jag nämnde igår i nattbloggen fortsätter att rasa, det brinner även på flera håll från Strömstad i norr via Karlsborg i öster ner till Falkenberg i söder. Och idag är majbrasa det sista folk tänker på i dessa områden.

Skogsbranden på Vättjefjäll tvingade ett antal boende att lämna fastigheterna under kvällen. De har fått övernatta hos bekanta eller på hotell av säkerhetsskäl, och fortfarande i natt var elden utom kontroll.

Och det brinner på flera håll i landet, i bland annat Värmland och Stockholm, har markbränderna fått kväsas av räddningstjänsten.


I det område som nu brinner på västkusten har en måttlig brandfara enligt smhi, men ostkusten har det mycket värre. Från Blekinge via Stockholm och upp mot Hudiksvall är brandfaran stor. Detsamma gäller en bit in i landet, som Dalarna och Värmland mot ostkusten. Västmanland, Örebro, Södermanland, Östergötland, Kronoberg, Jönköping och Gotland har alla stor brandfara nu.


//Zkrivaren

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards