Direktlänk till inlägg 30 april 2009

Dags för pandami?

Av Zkrivaren - 30 april 2009 10:38

Efter ett tips tittade jag över och läste en artikel med samma rubrik som detta inlägg, dock utan frågetecken.

Det kan se tokigt och galet ut innan man fortsätter att läsa och finner bland annat följande text.

Egentligen är det märkligt att vi inte har drabbats av någon global influensaepidemi på fyrtio år. Historiskt har pandemier svept över klotet tre till fem gånger per århundrade. Den moderna människans resvanor borde ha hjälpt till att sprida smittan. I stället har vi stått emot bättre än tidigare, eller bara haft tur. 

Kanske har vi genom vårt moderna resande skaffat oss ett bättre inmunförsvar därför att vi har träffat på nya bakterier i främmande länder?

När fågelinfluensan började blev det stora svarta rubriker i tidningen också. Radio och TV följde upp. En ny mycket dödlig sjukdom härjade, fåglarna spred smittan...osv. Och det blev inte de värsta farhågorna som besannades, och jag tror inte att sjukdomen bara ebbade ut och försvann. Viruset som orsakar det, finns kvar hos fåglarna i väntan på ett nytt utbrott. 


Influensaexperter har de senaste åren återkommande varnat för ett helt nytt virus som befolkningen saknar immunitet mot och som därför drabbar hårt. Cirka tre procent av befolkningen är mottaglig för vanlig influensa. Ett helt nytt virus gör mellan 20 och 35 procent sjuka. 


Varningar kommer allt tätare och detta är inget undantag, vi blir immuna mot just varningar när de kommer ofta.

När Svininfluensan hittas i Sverige, för jag tror att den redan finns här, kommer det att stå stora rubriker och det i alla medier. Men kanske blir det en mild variant. Det som tyder på mildhet, än så länge, är att alla fall utanför Mexiko, har varit eller är milda. Inget dödsfall har rapporteras utomlands, eller kanske ska jag skriva, på andra än mexikaner, för en 2-åring från just det landet avled i USA nyligen.


Sjukdomen tycks paradoxalt slå mot den del av befolkningen som normalt har bästa skyddet, de under 50 år. Varför det är så, vet ingen idag. Men det kan vara en orsak till den snabba spridningen influensan har fått. Skolungdomar som fått smittan, går till skolan och smittar andra, som i sint tur för smittan vidare.


Kanske är Mexiko, landet vi ska lära oss av, där allt börjar, vi får se hur folk insjuknar och många dör, innan våg efter våg sveper över världen och övriga länder drabbas lika hårt?

Vi vet väldigt lite om Svininfluensan och tester på djur måste ske, prover ta och analyseras m.m i syfte att komma underfund vad vi har att göra med och kunna framställa vaccin och samtidigt lära oss hindra spridningen, om den avviker från normal sådan.

Idag gäller det att hosta och nysa i armvecket inte rakt ut, och extra god handhygien! Med detta kommer vi en bit framåt.


I meddelande från myndigheterna får vi veta att om vi mår dåligt skall stanna hemma från arbetet, något många inte vågar göra idag mav rädsla att plötsligt inte ha något arbete. Och Försäkringskassans alldeles för nitiska ögon genom dirktiv från sittande regering, skrämmer många. Ingen vet hur de resonerar. Om de fortsätter som nu, tillåter de inte ens de som insjuknat i Svininfluensan att bli sjukskrivna, hur kan man då tro att någon stannar hemma, ens som bärare av denna sjukdom?

Jag efterlyser klara besked om detta!


Och mitt i allt vill man döpa om sjukdomen, som det skulle mildra densamma. Varför då inte kalla den för sfm-influensan (SvinFågelMänniska)?


http://sydsvenskan.se/sverige/article429348/Hog-tid-for-ny-pandemi.html


//Zkrivaren


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards