Direktlänk till inlägg 27 april 2009

Svininfluensan

Av Zkrivaren - 27 april 2009 10:51

Svininfluensan sprider paniken, men myndigheterna är väl rustade, kan vi läsa och höra i media idag...igen.

Idag jämförs Svininfluensan med Spanska sjukan som efter första världskriget skördade 50 miljoner liv över hela världen.
Svininfluensan kan mycket väl bli en pandami, och mina tankar går tillbaka några år när Fågelinfluensan startade.
Gemenasamt för sjukdomarna är att den spreds från fågel/gris till människa, vissa klarade sig, vissa insjuknade och avled.
En annan gemensam nämnare mellan Spanska sjukan och Svininfluensan, är att den tycks drabba flest yngre personer. I såväl Nya Zeeland som i Kanada är det mestadels studenter som har drabbats. Och det är konstaterade fall av Svininfluensan.

Hur många är smittade
Idag är det varierande uppgifter om antalet smittade. I Mexiko uppges ett mycket högt antal vara smittade, men även att de flesta flallen inte är konstaterade. Dock skall 103 dödsfall vara relativt säkra i Mexiko.
I USA har 20 fall konstaterats och i Kanada 6 fall.
I Storbritannien, Spanien och i Skottland har misstänkta fall rapporterats, men ännu finns det ingen bekräftelse på att det är Svininfluensan.
Inga dödsfall har konstaterats utanför Mexiko.

Frågorna fler än svaren
Är Svininfluensan egentligen en gammal sjukdom?
Redan 1976 bröt den ut i USA, och 1988 var det dags igen. Kanske har den funnits längre och i flera länder utan att vi har haft vetskap om den förrän nu. Smittskyddsinstitutet låter meddela på sin hemsida, att sjukdomen varit känd sedan 1950-talet, med 17 konstaterade fall i Europa.
Svininfluensan och Fågelinluensan,  kommer från djur till människor. Djur som smittar varandra. Men finns det ett samband, är det så att den ena sjukdomen har kommit fram ur den andra, i så fall vilken?
FN manar till lugn, världens länder har en bra beredskap, manar de. Samtidigt går bland andra det svenska smittskyddsinstitutet ut och meddelar att ingen vet hur sjukdomen ser ut helt och hållet. Hur kan man då ha en fullständig beredskap mot den då?
Fågelinfluensan muterade och WHO varnar redan för samma sak med Svininfluensan, hur klarar vi det?


Mediciner
Enligt Smittoskydsinstitutet har vi ett gott lager med Tamiflu och Relenza, som biter på Svininfluensans få fall som den testats mot. Om sjukdomen muterar, kommer kanske medicienrna att helt eller delvis bli verkningslösa.
Medicinerna är receptbelagda och kan endast skrivas ut av läkare. Idag finns det ingen anledning att besöka läkare för att få medicinen.

Går man till läkaren vid symptom
Alla som varit exponerade i Mexiko och sydvästra USA under de senaste sju dagarna och som får symptom, skall kontakta läkare för att få råd, och ev. komma in för undersökning. Dock uppstår frågan som finns i Mexiko, om sjukdomen är så mild att man inte går till läkaren på grund av de hårda regler som finns mot de sjuka idag, hur vet man att det är ett fall av Svininfluensan då? Och hur stoppas spridningen om den sjuke har en mild variant och inte vill gå till läkare av rädsla för förlorad inkomst?
Vi har 800 svenska turister i Mexiko, de följs noga av researrangörerna, men hur skall man agera när de skall hem, för de är potensiella smittbärare av en allvarlig dödlig sjukdom, som vi inte vill ha in i landet.

Ingen klarhet finns om sjukdomen utom att den smittar vid nära kontakt. Några restriktioner i någon form, som att inte resa till vissa platser, har ännu inte utfärdats. Men världens länder uppmanas hålla noga uppsikt över vad som händer i fallet med Svininfluensan, som jag säkert återkommer till fler än en gång, till.



Källor:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2802779.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2803501.svd

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1547344/resebolaget-vi-har-en-krisberedskap

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1547566/andrew-18-smittad-av-svininfluensan

http://www.dn.se/nyheter/varlden/over-100-doda-i-svininfluensan-1.852966

http://www.dn.se/nyheter/varlden/svenskt-influensaprogram-forlangs-1.852844

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1547570/vagar-man-flyga

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1547572/jamfors-redan-med-spanska-sjukan

//Zkrivaren

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards