Direktlänk till inlägg 16 april 2009

Att frias eller fällas

Av Zkrivaren - 16 april 2009 23:05

I morgon, fredag, meddelar Stockholms tingsrätt dom i målet mot de fyra åtalade bakom fildelningssajten The Pirate Bay. Domen kan bli ett riktmärke för framtida, liknade åtal. Kommer rätten att fastställa att sökmotorer som pekar på upphovsrättsskyddat material är olagliga? Hur rätten än dömer finns både en praktisk och en ideologisk sida av utfallet.

För musik- och filmbransch finns förstås bara ett utslag: skyldig. Något annat skulle vara en enorm prestigeförlust för kärandesidan som hoppas kunna statuera exempel med åtalet.

Åklagaren Håkan Roswall vill se var och en av de fyra åtalade skaka galler i ett år och dessutom betala skadestånd på miljonbelopp.


Stort intresse

Tingsrätten planerar att ha 250 exemplar av domen upptryckta inför den väntade medieanstormningen. Eftersom målet har fått en sådan extrem uppmärksamhet, inte minst internationellt, kommer tingsrättens juristledamöter att hålla en presskonferens kort efter det att domen blivit offentlig. Ett ovanligt initiativ inom domstolsväsendet.

Piratpartiets Rick Falkvinge talar om ett "stratosfäriskt medieintresse" inför domen. Journalister från BBC, CNN, rysk tv, holländsk radio, tysk tv och så vidare, har intervjuat företrädare för partiet som stöder Pirate Bay.


Så blev det, och framtiden blir?

1999. It-bubblan når sin kulmen, samtidigt slår internet igenom på bred front hos allmänheten. Den dubbelriktade användarkulturen sprider sig; nu blir det möjligt att dela information och ”göra nätpolitik”.

Tio år senare. Vi befinner oss i en pågående rättegång mot fildelarsajten The Pirate Bay, samtidigt blir lagarna som söker reglera internet allt fler: Ipred, Acta, datalagringsdirektivet, Telekompaketet. För att nämna några.

Friheten på internet begränsas. Ett faktum som kan förstås utifrån flera perspektiv. Argumenten är åtskilliga:

* Den nya tekniken saknar respekt för upphovsrätten. 

* Det blir svårt att värdera information och vara källkritisk när det finns så många kanaler att ta tillvara på.

* Barnpornografi- och spelsajter bör inte få fritt spelrum (ofta ett argument för statliga censurfilter).

* Terrorism och grov organiserad brottslighet bör övervakas.


Blir det ett internet med ständig övervakning, begäran om tillstånd, väntan och stora utgifter i framtiden?


 http://www.dn.se/kultur-noje/ipred-acta-telekompaketet-the-pirate-bay-1.845128


http://www.dn.se/kultur-noje/globalt-intresse-for-pirate-bay-dom-1.845881


http://www.dn.se/kultur-noje/sensation-om-pirate-bay-frias-1.845874//Zkrivaren 
 
Peter Ingestad

Peter Ingestad

17 april 2009 00:49

En sak har livet lärt mig. Det finns bara ETT slags kärlek: föräldrarnas kärlek till sina barn. Denna novell skildrar en... egendomlig variant därav.

http://nattljuset.blogspot.com/2009/04/utan-skam.html

http://nattljuset.blogspot.com/2009/04/utan-skam.html

http://winmir.blogspot..com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se