Direktlänk till inlägg 12 mars 2008

Nolltolerans - igen

Av Zkrivaren - 12 mars 2008 13:06

Depression är orsaken till många dödsfall och kommer så vara under en överskådlig tid eftersom hjälpen inte når fram om den ens finns.

Sjukvården har inte resurserna. Om de har kunskapen råder det delade meningar om. Ändå sitter politikerna och bryr sig mer om hur många som dör i trafiken eller av trafikens utsläpp. Att allt fler människor mår allt sämre psykiskt idag tar de lite hänsyn till, för de drabbas ju inte. Men de ställer till det för andra.

I följande exempel hämtat från verkligheten, skall vi följa Katarina (som heter något annat i verkligheten.)

Katarina är född på 50-talet och uppvuxen i vad vi numer kallar glesbygd. Hon är sportfantast och ensamstående. Hon har glädjen, men också sorg som hon inte visar utåt. Hon mår psykiskt dåligt och är arbetslös sedan en lång tid. På arbetsförmedlingen får hon varken hjälp eller stöd, bara rådet ”gå till socialen”. Och där får hon inget heller. Hon blir en av Sveriges hundratusentals förtidspensionärer. Hon börjar få en rejäl huvudvärk och söker läkare för det. Läkaren finner inget fel, kan vara psykiskt. Hon bedövar värken med Treo, flera gånger varje dag. Och för att orka med dagen inne i lägenheten, köper hon ut några 6-pack öl som töms framför TV:n som är hennes stöd. Tidvis sitter Katarina ensam i lägenheten och gråter länge. Hon mår fruktansvärt dåligt.
Vid ett tillfälle ringer hon Pelle (fingerat namn) klockan två på natten. Yrvaken, som Pelle är, får han höra Katarina säga att det är ett avskedssamtal, hon skall ta sitt liv genom att hoppa från taket på ett höghus. Genom sin kunskap och vilja att lyssna, lyckas han få Katarina på andra tankar efter fyra timmars telefonsamtal.

Ännu ett exempel från verkligheten är Kalle (fingerat namn) som är en 50-årig psykisk labil man. Han är duktig konstnär och trivs med det han gör. Men i sin ensamhet kommer depressionerna och självmordstankarna.
Pelle (fingerat namn) träffar av en slump Kalle på ett sjukhus, där de kom att samtala. Kalle fick prata och Pelle lyssnade. Detta blev det första och inte det sista samtalet dem två emellan. Det visade sig att Kalle mådde bättre när han fick prata och slutligen behövde han inte sjukhusets resurser. Det räckte med att någon fanns där och lyssnade. Någon som brydde sig om vad han hade att säga.

När sjukvårdens resurser sinar av olika anledningar är det mycket viktigt att det finns människor som är beredda att lyssna, att hjälpa om de kan med olika saker, att bry sig om. Tre enkla saker som för den drabbade kan vara helt avgörande


Nollgräns

 Nu vill regeringen införa nolltolerans mot självmord, en tanke så fin, men att genomföra i sin helhet och få noll självmord, är inte realistiskt idag.

Som exempel kan vi ta de som har trasslig ekonomi, utan att gå in i detalj och orsak, hur ska de kunna sluta tänka på den enda utvägen? Kommer regeringen att lagstifta att de som mår så dåligt och inte klarar av sina skulder, skall nollställas från dessa?

Personligen tror jag inte det. Och detta av många skäl, men som sagt tanken är god, dock inte realistisk.

 Och för alla förälskade som får korgen och av den anledningen inte längre vill leva? Blir det psykologhjälp utan kostnad under hur lång tid?


Detta är bara två frågor av många, gemensamt är att det kommer att osta stora pengar, och varifrån tas dessa pengar, regeringen?


//Zkrivaren 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards