Direktlänk till inlägg 29 maj 2009

ESS dyrast för Sverige

Av Zkrivaren - 29 maj 2009 13:20

Vid en sen middag på ett hotell i Bryssel nära EU-parlamentet på torsdagskvällen gav den stora majoriteten av de deltagandel länderna sitt stöd för Lund som bas för anläggningen. Som motståndare stod Bilbao i Spanien och Debrecen i Ungern. Men sju av forskningsministrarna ansåg att Lund var det bästa alternativet, därav viktiga Frankrike och Tyskland. Schweiz, Italien och Storbritannien valde att inte ta ställning.
 
- Utgången kunde inte ha varit så mycket bättre, säger Lars Leijonborg, Sveriges forskningsminister.

ESS-anläggningen ska byggas på ett två kilometer stort område i Lund och väntas locka 5.000 forskare per år från Europa. Totalt satsas 13 miljarder kronor på projektet, varav Sverige har garanterat till 50 procent att det byggs, med stöd av de nordiska och baltiska länderna. Sverige har också erbjudit total skattefrihet för anläggningen. Storleken på själva bygget har jämförts med bygget av Öresundsbron.
 
Anläggningen är ett prestigeprojekt som går ut på att neutroner i något som kallats supermikroskop skjuts på olika typer av material för att de ska kunna analyseras noggrant. Saker 10.000 tunnare än ett hårsstrå kan ses på detta sätt.

Först ska Sverige betala mest, precis som i EU, sedan skatteparadis för forskarna, samtidigt går svenskarna arbetslösa, sänkta löner och pensioner för många. Vissa tvingas flytta, sälja till underpris eller tigga hos socialen. Kommunerna går på knäna och landstingen varslar.

Kritiska röster hörs
Världens mest kraftfulla neutronkanon ESS är ett jätte­projekt som beskrivit som att bygga en ny Öresundsbro fast i Lund.
ESS – European Spallation Source – kan liknas vid ett gigantiskt mikroskop för att se in i olika materials allra minsta beståndsdelar.

Neutronerna inne i atomkärnor saknar laddning och kan därför tränga igenom de flesta material. Jättemikroskopet kan användas för att studera allt från läkemedel till plaster och proteiner.

Men liksom jag finns det andra som har andra uppfattningar om projektet, det är olika forskare.

Det finns svenska forskare som är rädda för att detta jätteprojekt skulle, om det förläggs till Lund, tränga undan andra lika angelägna satsningar.
 
Enligt Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, borde ett helt annat projekt som kallas Max IV prioriteras framför ESS.
 
Max IV är en synkrontronljusanläggning som också planeras att byggas i Lund. Den kostar 2,5 miljarder kronor och skulle bli den starkaste synkrotronljuskällan i världen. Den kan också sägas vara ett stort mikroskop som med hjälp av ljus kan studera hur olika material är uppbyggda.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ess-i-lund-nastan-i-hamn-1.879047

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jattemikroskop-kan-fornya-forskning-1.879044


//Zkrivaren

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Zkrivaren med Blogkeen
Följ Zkrivaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se