Direktlänk till inlägg 4 maj 2009

Lättare att producera el

Av Zkrivaren - 4 maj 2009 08:51

I en tid av nya idéer omkring el, som vind- och solkraft plneras en ny lagstiftning som gör det enklare för dig och mig att producera el genom t.e.x solceller.

I ekobyn Charlottendals gård utanför Järna kacklar de frigående hönorna förnöjt i vårsolen. På stallbacken framför den faluröda ladan leker gårdens barn.
Det kunde vara som hämtat ur en Astrid Lindgren-film. Bara en liten detalj skvallrar om att vi befinner oss i det 21:a århundradet – den hundra kvadratmeter stora solcells­anläggningen på ladans tak.

– Vi installerade den för två år sedan och har inte behövt underhålla den sedan dess. Vi räknar med att den ska hålla i minst tjugo år – och ha betalt sig på knappt tio år, berättar Peter Hagerrot, en av de boende på gården.


Den här anläggningen hade inte varit möjlig utan ett statlig stöd, som täckte 70 procent av den totala investeringen på 800.000 kronor. Detta stöd, som har kunnat sökas sedan 2005, har enbart utgått till solceller på offentliga lokaler. Charlottendal lyckades få del av stödet eftersom förskolan betraktades som offentlig.


Nu kommer ett nytt stöd som riktar sig även till provapersoner. Stödet får den här gången täcka max 60 procent av kostnaderna och utgå med max två miljoner kronor per installation.

Samtidigt förbereds en lagändring som ska förenkla för små kraftproducenter att tjäna pengar på att mata ut el på nätet. Hittills har ett kostsamt regelverk förhindrat dem från att tillgodoräkna sig den el de inte förbrukar själva. I stället har de tvingats släppa ifrån sig sitt el-överskott alldeles gratis.

Men nu ska man ändra på detta. En lagändring föreslås förbereds en lagändring som ska förenkla för små kraftproducenter att tjäna pengar på att mata ut el på nätet. Hittills har ett kostsamt regelverk förhindrat dem från att tillgodoräkna sig den el de inte förbrukar själva. I stället har de tvingats släppa ifrån sig sitt el-överskott alldeles gratis.

Man skulle även få ett el-certifikat

Lagändringen kan träda i kraft tidigast vid årsskiftet.


Jag undrar om det innebär att de iniativrika människorna kommer att ha solcellspaneller på sina balkonger i hyreshusen i stället för blomlådor i syfte att producera egen gratis el i framtiden.


//Zkirvaren


http://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-stod-kan-ge-dig-egen-el-1.857422

 
 
Ingen bild

NilsLennart

4 maj 2009 09:25

Har Du tänkt på vem som får betala dessa vansinningheter.
Jo, Du som vanlig elkonsument!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards