Direktlänk till inlägg 14 juni 2009

Nattbloggen och svininfluensan

Av Zkrivaren - 14 juni 2009 23:55

Svininfluensans första kända dödsfall i Europa inträffade i Skottland. Mer än 100 människor har avlidit i sjukdomen, men detta var första konstaterade i Europa.


 25 procent får vaccin - resten får vänta

Tre svenskar av fyra kommer att få vänta.

- Det pågår kartläggning av vilka personer som kommer att prioriteras. Det dröjer inte så länge innan den listan är klar, säger Martin Holmberg, överläkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Den nya nationella planen för pandemisk influensa som offentliggjordes förra månaden visar klara likheter med de förberedelser som gjordes upp i samband med fågelinfluensan. Då beräknades att cirka 2 400 000 personer stod först i tur för vaccinering.

I första hand ska speciella riskgrupper behandlas. Här ingår sjukliga personer, gravida kvinnor, barn samt personer över 65 år.


Det känns märkligt att personer över 65 år prioriteras när det är bevisat slår hårdast mot yngre personer. Och vilka sjukdomar skall man ha för att prioriteras?

Själva processen för tillverkning är en tidsbov, vilken kommer att ta minst tre månader. Först ska viruspartiklar odlas i hönsägg och sedan ska äggen skördas på partiklarna. Bara för att förse Sverige med vaccin krävs flera miljoner ägg.

Sedan renar man partiklarna för att få fram två av proteinerna som sitter på virusets hölje och testar dessa för att se om att de är säkra. Dessa två proteiner bildar sedan basen för vaccinet.

När vaccinet levereras kommer det i veckovisa leveranser med runt en miljon doser i varje leverans. Om det visar sig att vaccinet måste tas i två doser krävs för Sveriges del drygt 18 miljoner doser vilka alltså kommer att levereras inom loppet av drygt fyra månader. Någon gång i februari nästa år kan alla svenskar vara vaccinerade — om allt löper smärtfritt.


Men hur blir det med hemlösa, de med skyddade personuppgifter, de som gått under jorden pga hot? Invandrare?

Det finns frågor kvar.


 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/influensadoden-har-natt-europa-1.891301


 http://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-av-fyra-far-vanta-pa-vaccin-1.890310


Lev väl!


//Zkrivaren

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Zkrivaren med Blogkeen
Följ Zkrivaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se