Direktlänk till inlägg 17 oktober 2009

Nattbloggen

Av Zkrivaren - 17 oktober 2009 00:43

Kommunen är rasistisk, åtminstone Uppsala kommun.


Efter att ha läst om händelsen i DN om vad som hände på ett vårdhem i Uppsala, kan det bara uppfattas som rasim! Något som inte är tillåtet i Sverige, för andra ia alla fall. Vårdbiträde Eva Nordlund påtalade diskrimineringen, hon varnades, polisanmäldes och avskedades.


Men för en vårdtagare som inte tålte negrer, var det tillåtet att jaga dessa i personalen med rullatorn. Att skrika fula ord var vanligt.

– Hon var väldigt ful i munnen. Skrek att ”inga negrer” fick komma in i hennes rum och jagade en kollega till mig som är svart med rullatorn, säger Elvira.


Enligt DN togs ärendet upp med chefen utan att något gjordes för att få ordning i ärendet.


Vid ett tillfäller var en färgad tvungen att duscha vårdtagaren vars son fick tag i Elvira och enligt henne hotade att ge alla spraken. Hon tog upp det med sin chef:

– Hon sade ”Du kommer att få en skriftlig varning för det här. Här är det det goda mötet i vardagen som gäller”. Hon sade att jag skulle ha lagt mig som en matta, platt.


Detta är i och försig korrekt att man ofta får vara snäll, men det finns gränser och här överträddes den, dessutom av en som sägs vara jurist. Och detta är rasim! Varför tilläts detta? Blev chefen mutad?

Och kort efteråt blir Elvira polisanmäld för tablettstökd som visar sig vara nåt annat lagligt, ett byte mellan avdelningarna.


Den 1 juli 2008 sades Elvira upp av ”personliga skäl”. Hennes fack skickade in en förhandlingsframställan om ogiltig uppsägning och diskriminering. Ett drygt år senare ogiltigförklarades uppsägningen av Arbetsdomstolen, som slog fast att Uppsala kommun ska betala utebliven lön, skadestånd och domstolskostnader på runt en miljon kronor till Elvira Nordlund.


Idag vågar ingen före detta kollega prata med Eva, rädd för att råka illa ut.


Elviras chef blir livrädd när DN knackar på och söker hjälp hos persopalchefen, som tar emot och hänvisar till uppsägning av "personliga skäl" som inte har med diskrimineringen att göra.

Han förnekar att det skulle finnas någon koppling till Elviras uppgifter om diskriminering på arbetsplatsen, trots att han själv har skrivit under en begäran om tvisteförhandling om brott mot diskriminering i arbetslivet, en fråga som inte funnits på agendan.


Solklart att kommunen har gjort fel och Elviras chef är liksom personalchefen skyldiga till tjänstefel alternativt grov tjänstefel och skall inte sitta kvar på de platser de nu har!



[Källor: DN, DN och DN]


Lev väl!


//Zkrivaren


DN= Dagens Nyheter





 
 
Ingen bild

Fenris

17 oktober 2009 06:48

Dessutom borde vårdtagaren, den psykiskt instabila kvinnan straffas. Det är inte lite fräckt att vara psykiskt instabil med rasistiska inslag...Även sjuka borde kunna uppträda politiskt korrekt, inte sant?
Om man vill ha medicin för eget bruk borde det vara en rättighet att förse sig. Jag tycker att Elvira borde få hur mycket urindrivande medicin hon vill ha, för resten av sitt liv... Det finns nog fler bottnar i det här, inse det alla ni som upprörs just nu.

 
Ingen bild

TRBNGR

17 oktober 2009 08:31

Jag vill utan att ha läst annat än det som finns att tillgå i media påstå att det kan finnas en alternativ förklaring.

Vårdtagaren är förmodligen en förvirrad rasist, det verkar klart. Vad denne sagt till sonen är oklart, lika oklart är det hur Elvira betedde sig mot sonen, var hon så neutralt professionell som man kan förvänta sig?

Vad gäller tabletterna så betyder inte en nedlagd polisutredning att man inte kan ha brutit mot interna instruktioner eller rutiner vilket i de fall de handlar om läkemedel faktiskt kan leda till varsel om uppsägning.

Så med tidningarnas information kan jag både utläsa att Elvira blivit otroligt felbehandlad och att hon faktiskt borde ha blivit uppsagd/avskedad.

 
Ingen bild

Join

17 oktober 2009 08:31

Först och främst är artikeln i DN ett lågvattenmärke.

Alla som känner någon som har jobbat eller som jobbar på ett äldreboende vet vad som kan hända med äldre personer som blir dementa. Tidigare timida och tystlåtna människor, och det gäller både kvinnor och män, kan få helt obefogade raseriutbrott och kasta okvädningsord omkring sig. En före detta flickvän till mig blev kallad "fittdjävel" av en äldre dam. Av en äldre herre blev hon nypt på ett mycket elakt sätt där han kom åt.

Denna kunskap finns naturligtvis hos personal och anhöriga, men tydligen inte hos DN som trumpetar ut "rasism" så fort tillfälle ges.

 
Ingen bild

Anders

17 oktober 2009 16:33

Att låna urindrivande läkemedel mellan avdelningar är inte underlag för uppsägning, speciellt som det sker/har skett rutinmässigt. Att stjäla narkotiska medel med sig hem är grund.

Oavsett hur patienten betedde sig, så har personalen inte fått det stöd de behöver av ledningen för att hantera situationen med den demente patienten. Trots att ledningen har blivit uppmärksammad om detta innan.
Iställe avskedar de, med ytterst tveksamma metoder som även AD anger, den som påtalat problemen innan de blev accellererade.
Naturligtvis är det arbetsgivaren/ledaren som skall ha varningen samt utbildning om hur man leder en avdelning. Alternativt sättas på något annat arbete.

"Rasism" och "vanvård" är "bara" symptom på en arbetsplats med stora ledningsproblem.

 
Ingen bild

Gabrijel

21 oktober 2009 10:19

Konstigt att vi som bor i Uppsala måste läsa olika bloggar och DN för att få veta vad som händer i stan.
Vår fina tidning UNT har inte skrivit en enda ord om det fast händelse uppmärksammades även av sveriges radio.
I det här fina landet som kallas sig som demokratiskt får vissa tidningar alltså inte informera sina medborgare p g a de har så bra förhållande med Uppsala kommun.

 
Ingen bild

Anna

22 oktober 2009 03:42

Känner till fallet, vet att det stämmer som DN skriver.
Tyvärr så ville inte arbetsgivaren diskutera problemet med krav från anhörig, vilket hade varit en lösning. Nu blir bara allt väldigt dyrt och onödigt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards