Direktlänk till inlägg 1 september 2009

SJ övervakar

Av Zkrivaren - 1 september 2009 13:11

Från och med imorgon ska SJ införa sitt nya övervakningssystem. Det innebär att alla biljetter för resor med SJ, oavsett typ av biljett, skall bli personlig. Och man måste visa id-handling för att biljetten ska vara giltlig. Man anger orsaken att skojare och bluffmakare som köper för spekulation skall stoppas, men det är inte sanningen SJ!


SJ har sedan en längre tid sålt biljetter billigt, sådana som annars kostar lite mera genom att auktionera ut dem. Mindre nogräknade personer har då köpt upp ett antal biljetter i syfte att sedan sälja dem vidare på bl a Blocket.  Detta ska vara orsaken säger SJ i ett pressmeddelande.


Men det är ihåligt, läcker mer än ett såll.

OM biljetter säljs på Blocket, som inropats på auktionen, har egentligen inte SJ med att göra vem som ropar in dem eller till vilket syfte.

SJ:s enda syfte är att belägga tågen som normalt är tomma, med fler passagerare.

OM biljetter köps på Blocket är det upp till köparen, som är dum nog att kanske t o m vetskap om att priset egentligen är lägre, köpa över huvudtaget. En klok person köper inte så, det vet vi med skallen på skaft.

OM biljetterna saluförs på nämnda ställe, får man stänga den tjänsten.


På överhopade tåg vid t.e.x festivaler, hur ska man hinna kontrollera alla då? Jag tror knappast det sätts in extra resurser i form av personal. Redan idag hör jag att det är många som åker från en liten ort till en annan som tar 40 min utan att se konduktören ens, än mindre visa giltlig biljett.


För människor som jag, som kan få åka med minuters varsel, som inte har allt med sig, blir det alltså omöjligt att åka, för att legitimationen kanske ligger hemma, på arbetsplatsen eller annanstans glömd, men SJ kanske är snälla och håller tåget en timme eller så, att man hinner hämta handlingarna? Förseningar är vi passagerare redan så vana vid.


Att informera om tidtabeller etc. till passagerarna låter dunkelt. Hur ska det gå till att ge Pelle Johansson (fingerat namn) meddelande om att hans tåg är försenat 40 min.? Eller inställt?

Är det så SJ, att ni skall rota i personuppgifterna och via personnummer och andra myndigheter och register, leta upp hans telefonnummer och ringa honom? Hur lång tid tar inte detta?


Och jag som åker två stationer relativt regelbundet, dock med mycket kort varsel (minuter om ens det) ska alltid ha allt med mig. Vad händer om jag har allt och tappar det utan att se det innan jag kliver ombord? Enligt mig bär SJ delvis ansvaret då jag tvingas ha med mig saker jag annars inte har med mig. För att tillfredställa deras kontrollbehov.

Om biljetter som bokas blir personliga, och det på sträckor som är populära och normalt dyra, kan jag åtminstone förstå det. Men på mindre populära sträckor, små stationer på små orter då, ska bönderna även tvingas byta om till kostym, vattenkamma håret och dränka sig i rakvatten, för att få åka med? Där biljetterna består i en på plats utskriven papperslapp modell kölapp.


Och SJ, med handen på det ställe vi andra har hjärtat, varför auktionera ut över huvudtaget? Sälj dem själva billigt. Det vinner vi alla på.

Dessutom ska ni som alternativ även införa möjlighet att på tåget köpa biljetten, med prispålägg, endast med bankkort, som är personligt och med avgivande av pinkod. För här jag bor kan biljett bara köpas ombord under helgen. Och gör jag det, ser ju konduktören att jag åker med, varför då id-kontroll? Åtminstone på kortare mindre populära sträckor?


På tåg som Öresundståget kan det vara svårare med det jag föreslår till viss del, men på mindre tåg runt om i Sverige, där troligen kust-till-kust-tåget är mest känt, borde det fungera med färd utan övervakning, kanske bara biljettförsäljning ombord på tåget i pinkodsförsedda terminaler ombord på samma tåg. Då ser konduktören direkt om någon bluffar.


Således anser jag att SJ som de nu gör, är ute efter ökad övervakning av sina passagerare, och detta kommer att ge lägre beläggning på tågen och ökade förluster på sikt, vilka inte ska betalas med skattemedel. Det är SJ:s eget fel! Jag blir en av dem som slutar åka tåg imorgon. Min del är inte så stor, men blir vi många känner SJ av det, så sluta åk tåg!


//Zkrivaren


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards