Alla inlägg under juli 2009

Av Zkrivaren - 1 juli 2009 08:13

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF,har inte många hört talas om...än. Men snart inom ett eller två år kan många hört talas om dem och känna sig jagade, främst de sjuka...igen.


Inspektionen för socialförsäkringen, ISF,  är den nya myndigheten som startar idag, för Sverige har inte tillräckligt med myndigheter och övervakning av sina medborgare idag.


Per Molander, är inte bara generaldirektör med hög lön utan han är matematiker också, och bland annat pappa till budgettaket i statsfinanserna. (Är det därför det ser ut som det gör?)
Nu ger han sig på att syna socialförsäkringen där de mest uppmärksammade och debatterade förmånerna finns, ersättningarna till sjuka.

- Vi ska inte vara en myndighet som jagar bidragsfuskare, vi ska kontrollera att myndigheternas system fungerar och att de som har rätt till ersättning får sina pengar, säger Per Molander.


Men faktum är att jägare på jakt efter vad han kallar fuskare, är vad det blir för den redan extremt hårt utsatta gruppen av sjuka människor, som redan lever med en mycket hård press på sig och ovisshet om de får pengar eller inte. De som idag behöver en sjukskrivning, kanske har rätt till densamma, vågar inte ta ut den i rädsla för att antingen inte ha ett jobb, eller att Försäkringskassan stoppar ersättningen med någon grumlig orsak som ingen fattar som grund.

Och just Försäkringskassan är idag för tuffa mot de sjuka, kommer att bli ännu tuffare. Detta kommer i sin tur att slå mot hela samhället på alla nivåer på olika sätt, där det negativa är i övervikt.


Molander tycker att nuvarande Pullag är ett hinder och vill ha en ändring av den för att det ska underlätta myndighetens jakt till arbete.

- Vi vill kunna följa individer för att se effekter av olika lagändringar, som sjukpenningreformens höga ambitioner om återgång till arbetslivet. Vad tjänar männi­skorna när de börjar arbeta igen? Vad hade hänt om rehabiliteringsprogrammet inte funnits? Är detta en samhällsekonomisk besparing? Sådana frågor vill vi besvara, men vi blir begränsade i vårt arbete i början och kan bara syssla med vissa typer av data.


Återgång till...vad?

Molander tycks missa väsentliga saker som att vi har en av de värsta arbetslösheterna någonsin i Sverige, hur ska man tillbaka då? Överallt har det varslats, och varsel kommer fortfarande in.

Om man, så det är i många fall, inte har utbildningen, eller kanske har blivit 50+ och inte är intressant, ska de jhamna på soptippen?


- En fråga som vårt arbete måste kretsa kring är bedömningarna av arbetsförmågan som Försäkringskassan gör. Hur är arbetsplatserna utformade? Vad gör arbetsgivarna för de äldre arbetstagarna? Frågar sig Molander.

Ska de sjuka, företrädesvis långtidssjuka med sjukdomar som inte syns, som fibromyalgi och psykiska sjukdomar, buntas ihop och under hot tvingas till något de inte klarar? Frågar jag öppet.


Nu har jag varit negativ från början mot en ny myndighet, den k a n vara positiv också, men jag liksom många andra ser inte med blida ögon på sådant längre. Personligen reagerar jag på jakten på alla sjuka, som liknar jakten på alla rökare, eller snart jakten på överviktiga, nu när vårdcentralerna ska väga alla!

Sverige har blivit ett övervakningsland, det är ipred, FRA, FK och andra som oftast ställer till mer än gör nytta för den enskilde.

Jag försvarar inte de som fuskar, de som får bidrag de inte har rätt till som hos FK, men det är en oförlåtlig jakt på de sjuka som uppstått och de sjuka slår tillbaka.

Jag känner folk som idag riskerar livet hellre än att genomgå en operation just på grund av detta att man jagas, allt för att berövas sin sjukersättning, återföras till arbetsplatsen och minska utbetalningarna, något politikerna oavsett färg gillar. De har ju redan för höga löner själva, något man inte talar om.

De som ska opereras har inte råd att göra annat än att kanske dö. Är det så Sverige ska fungera? Eller ska vi anpassa oss till ett system som tar hand om den enskilde medborgaren, den sjuka och ge den ersättning den behöver utan att denne ska ha 200 procents bevisbörda på sig mot jätten Försäkringskassan, och det system politikerna satt upp för FK att rätta sig efter?

Kanske är det dags att de sjuka utarbetar en strategi och ett förslag att ge politikerna innan valet 2010, som är rättvist för den sjuka.

 (Källa: DN)


//Zkrivaren

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards